Business plan
https://docs.google.com/document/d/1LKBEWk5V1qV-FPkJC9MKLasUhlmStR8d/edit?usp=sharing&ouid=115467873240856682372&rtpof=true&sd=true
Stakeholders 
De belangrijkste investeerders in dit project zijn ASN Bank, Gimv en Mentha Capital. Ons bedrijf heeft ervoor gekozen om met deze investeerders samen te werken doordat zij zich bezighouden met ethisch investeren en een duurzaam toekomst. Zij zullen ons project, waarbij we ethisch en duurzaam een flitsbezorgcoöperatie opstarten, steunen door middel van geld en advies. 
Onze belangrijkste leverancier is de Albert Heijn. Albert heeft 895 vestigingen in Nederland. Albert Heijn heeft samenwerking met bijna 450 melkveehouders 100 varkensboeren, 200 pluimveehouders en 360 groente- en fruittelers.
Andere stakeholders tijdens dit project:
* Gemeentes
* Overheid
* Veiligheidsinstanties
* Bewoners van de buurt
* Klanten
* Boeren 


Interne stakeholders:
* Flitsbezorgers
* Magazijnmedewerkers
* Raad van bestuur
* IT-developers
Ons bedrijf wil gebruikmaken van plaatselijke supermarkten om het voorraad op te slaan. Op deze manier hoeven wij geen nieuwe locatie te nemen om onze voorraad op te slaan. Doordat er geen dark stores zijn ondervinden omwonenden minder last door ons flits bezorgdienst. 
Om de werkdruk van de bezorgers en magazijnmedewerkers te verminderen willen wij dat de standaard leveringstijd 30 minuten wordt. Hiervoor hanteren wij ook de standaard leveringskosten, maar als een klant wenst om haar bestelling binnen 10 minuten te krijgen, dan hanteren wij een hogere bedrag aan bezorgkosten. 

Een waarde in ons project is dat de bezorgers en orderpickers zeggenschap hebben, waardoor ze een coöperatie starten. 
Deze coöperatie gaat samenwerken met supermarkten in de buurt als voorraadmagazijn. 
Wij zorgen ervoor dat onze producten betaalbaar zijn voor iedereen. Vandaar dat wij 2 prijscategorieën hanteren qua producten. 
Bezorgers en orderpickers starten samen een coöperatie zodat ze zelf in de hand hebben hoe de coöperatie zich ontwikkelt en hoe de werkomstandigheden zijn. Ze bezorgen in de binnenring van Amsterdam.
Er wordt een levertijd van 30 minuten aangehouden. Als de klant zijn bestelling sneller wil hebben, dan kunnen zij dit aangeven en betalen zij meer. Deze bestellingen worden gebracht met elektrische scooters. In Amsterdam rijden de scooters over het algemeen op de autoweg waardoor het fietsverkeer hier ook geen/minder last van heeft. Voor de bestellingen met een levertijd van 30 minuten wordt er gebruik gemaakt van elektrische fietsen.

De bezorgers gaan samenwerken met supermarkten in de buurt, zodat deze fungeren als voorraadmagazijn en er geen darkstores nodig zijn. Onze orderpickers zijn aanwezig in de supermarkten om bestellingen klaar te zetten als deze binnenkomen.

Via de eigen app krijgen klanten het aanbod te zien. Het aanbod bestaat telkens uit een A-merk en een C-merk (huismerk) zodat klanten zelf kunnen kiezen welke ze willen hebben. Het aanbod is wel gekoppeld aan de locatie: klanten krijgen alleen producten te zien van winkels binnen een straal van 1,5km. Doordat wij zowel een A-merk als een C-merk aanbieden zorgen we ervoor dat onze bezorgdienst betaalbaar is voor iedereen.
Bij ons bedrijf hebben we niet echt diepe relaties met onze klanten. Meeste wat er gebeurt is dat de klant zijn/haar producten besteld via onze app en wij leveren die dan bij hun thuis. Wat we wel doen is, als mensen dat willen natuurlijk, ze op de hoogte houden van kortingen en reclame per mail. Ook als er iets mis gaat met de bestellingen kunnen de klanten bellen of mailen naar ons en dan gaan we proberen het zo snel mogelijk op te lossen. 
De belangrijkste klant is de gewone burger. Mensen die graag hun boodschappen bestellen. De soort klanten verschilt heel erg. Iedereen kan bij ons bestellen als je graag je boodschappen bezorgd wilt hebben.
Omdat er veel verschillende mensen de app gebruiken, moeten we ook goed kijken naar wat we gaan verkopen en voor welke groep mensen. Als we alles gaan verkopen, wordt de bezorgdienst te groot en kunnen we niet meer op tijd de boodschappen leven. We hebben uiteindelijk gekozen voor een aanbod met A-merken en C-merken (huismerk). Hierdoor blijft de dienst betaalbaar voor iedereen. 
    Key Resources
    Channels
    
* Mensen: bezorgers en orderpickers.
* Fysiek: elektrische fietsen (met extra batterijen), uitrusting (o.a. tassen en jassen).
* Klantrelatie: de Albert Heijn die zorgt voor het aanleveren en reserven van een deel van de voorraad (supply chain).
* Intellectueel: een platform waarop consumenten hun bestelling kunnen plaatsen (deze moet ook onderhouden worden).
* Financieel: investeerders (o.a. de bank).
    Via een app, onze eigen app, kunnen klanten bestellen en die bestellingen worden dan opgehaald bij de supermarkten in de buurt. Ook via de supermarkten krijg je reclame over dat je ook kan bestellen via onze bezorgdienst. We hebben een eigen app, met onze eigen ICT medewerkers die de app bijhouden, dus de enige kosten die daarbij komen kijken zijn loonkosten. Verder door de samenwerking met de supermarkten krijgen zij ook een x bedrag voor de samenwerking en daar zit ook een klein stukje reclame in. 
Er is dus contact met de klant via onze eigen app en ook via de supermarkten. 
    Cost Structure
    Revenue Streams
    In de key resources en activities zullen we een groot deel van onze omzet kwijt zijn aan de commissie richting de winkels waarbij we zijn aangesloten. Omdat wij gebruik maken van hun voorraad zal de winkel zelf ook een beperkter aanbod hebben. Hier zullen zij zich wel voor compenseren, maar er zal altijd een risico aan zitten. Ook zal de aanschaf en onderhoud van onze scooters en fietsen duur zijn. Op den duur zullen deze kosten worden afgeschreven naarmate de vervoersmiddelen ouder worden en gerepareerd/onderhouden moeten worden. Aangezien veiligheid een belangrijk punt is, is het belangrijk dat de vervoersmiddelen maandelijks worden gecheckt en dus eventueel onderhouden worden.
HED is een value driven organisatie. De bezorgers en magazijn werkers kunnen een balans vinden tussen hun eigen moraal en de visie van het bedrijf. De visie luidt als volgt: Een ethische manier van bezorgen. Door deze gedeelde visie wordt het werk voor de bezorgers en magazijn werkers aangenamer. Zij weten dat het werk wat zij doen ethisch verantwoord is en dat het publiek een positieve kijk heeft op het bedrijf. Management zorgt ervoor dat er ondersteuning wordt geboden aan de lokale supermarkten door hier hun voorraad vandaan te halen. Dit zorgt voor een positief groeiende lokale economie. De aangesloten supermarkten kunnen hun zelf promoten met het feit dat zij meedoen aan de ethische visie van HED.
De balans staat in fig. 1
De fixed en variable costs van HED staan in fig. 2:
In een economy of scale streven wij naar een aaneen lopend proces tussen het plaatsen van de bestelling, het bij elkaar verzamelen van de bestelling en de bezorger die het komt brengen. Als het proces goed verloopt kunnen we er voor zorgen dat er minder tijd gebruikt wordt bij het verzamelen van de bestelling en vervolgens het ophalen van de bezorger. Zo heeft de orderpicker genoeg tijd over om de rest van de bestellingen bij elkaar te verzamelen.
In een economy of scope geven wij de klant een keuze tussen het A-merk (unox, hak etc.) of het huismerk. Door beide groepen aan te bieden geef je de klant een ruime keuzen in het prijs assortiment. Wij beperken het aanbod waardoor de orderpicker efficiënter kan werken. Het zorgt ervoor dat hij niet te lang bezig is met het desbetreffende product te pakken. De klant heeft hier voordeel mee door dus maar uit 2 prijscategorieën te kunnen kiezen. Het maakt de keuze makkelijker.
Wij hebben service inkomsten door de bezorgkosten, dit is onze inkomstenbron en waar de klant ook voor betaald (de service) aangezien wij ook geen minimale bestelwaarde hebben en wij producten aanbieden voor dezelfde prijs als die je in de supermarkt kan kopen. Klanten kunnen extra betalen als de bestelling eerder dan 30 minuten geleverd moeten zijn, dit zorgt ervoor dat onze flits bezorgers niet te veel druk krijgen voor het leveren van de bestelling binnen een korte tijd.
Naast de bezorgkosten hebben wij ook een terugkerende omzet dat in de online advertenties zit in onze applicatie of andere social media kanalen, dit is in combinatie met de klantrelatie met de supermarkt. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe producten van grote foodmerken te promoten die zij aanbieden (e.g. nieuwe chocolade van Milka), evenals gepersonaliseerde advertenties voor de klant over producten die zij wellicht interesseren.
Vragen:
Is het kritieke infrastructuur?
De levertijd van 10 minuten die nu gehanteerd wordt voor flitsbezorging is geen kritieke infrastructuur. Er zijn zeker klanten die hun bestelling binnen 10 minuten willen hebben, denk bijvoorbeeld aan de klant die al bezig is met koken en erachter komt dat hij/zij een product is vergeten. Maar er zijn ook klanten waarbij de levertijd van 10 minuten niet noodzakelijk is en die ook tevreden zijn over een levertijd van 30 minuten: denk aan de klant die geen zin heeft om naar de winkel te lopen maar wel boodschappen in huis wil hebben. Om beide soorten klanten te kunnen bedienen hebben wij een middenweg gevonden: het leveren binnen 30 minuten, of binnen 10 minuten tegen extra betaling.

De darkstores die zich nu bevinden in winkelstraten en woonwijken zijn ook geen kritieke infrastructuur: het is de voorraad in die darkstores welke een kritieke infrastructuur vormt. De bezorgers hebben wel producten nodig die zij kunnen bezorgen, maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs uit een darkstore te komen. Omdat de darkstores veel klachten veroorzaken hebben wij hier de oplossing gevonden om de producten uit bestaande supermarkten te laten komen.

Wat is het financieringsmodel?
Ons financieringsmodel wordt een model waarin wij onze omzet uit de bestellingen en investeringen halen. Onze grootste kosten zullen liggen bij het betalen van de commissie richting de winkels waarbij HED is aangesloten. 

Hoe worden publieke belangen behartigd?
Allereerst kiezen wij voor een standaard levertijd van 30 minuten. De bezorgers hebben hierdoor minder tijdsdruk met als gevolg dat er geen negatieve invloed ontstaat op de verkeersveiligheid. Bestellingen die wel binnen 10 minuten geleverd moeten worden zullen bezorgd worden op elektrische scooters. Deze rijden in Amsterdam op de meeste plekken op de autoweg, waardoor de verkeersveiligheid op de fietspaden geborgd blijft. 

Daarnaast zullen er geen darkstores nodig zijn: de supermarkten die al bestaan zijn onze magazijnen. De overlast die ontstaat door/rondom darkstores zal hiermee voorkomen worden en de leefbaarheid van de woonwijken neemt toe. 
Doordat wij zowel een A-merk als een C-merk aanbieden is onze bezorgservice betaalbaar voor iedereen.

Hoe worden publieke waarden op korte en lange termijn geborgd?
Doordat wij kiezen voor de bedrijfsvorm coöperatie hebben de bezorgers en orderpickers direct invloed op de keuzes die binnen het bedrijf gemaakt worden. 

Hoe worden risico en winst gedeeld in de samenleving?
HED zal een deel van de omzet terug in de samenleving investeren. Wij zetten ons in voor verkeersveiligheid en ontwikkeling van de buurt. Het zullen dan ook lokale partijen zijn waar wij in gaan investeren. Het risico wat rondom HED aanwezig is zullen wij samen met de omgeving en de gemeente aanpakken. Door een deel van ons snelste vervoer op de weg te doen i.p.v. het fietspad, zullen de fietspaden veiliger worden. Verder zullen de scooters die op de rijbaan rijden zich sneller aan de verkeersregels moeten houden, waardoor ook dit verkeer zich veiliger kan voelen. 

Is deelname aan het gesprek redelijkerwijs mogelijk voor alle partijen, en blijft dat zo?
Bij deze coöperatie vinden we belangrijk dat er geluisterd wordt naar de meningen van ieder persoon. Vandaar dat wij te werk gaan in verschillende afdelingen en van elk afdeling vertegenwoordigd een persoon de afdeling bij het raad van bestuur. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen gehoord wordt.
Verbeteren alle betrokken partijen (mens en planeet)?
Tijdens dit project is het belangrijk dat we ons ethisch verantwoord en duurzaam bezighouden. Allereerst zijn onze leveranciers ASN bank die zich bezighoudt met ethisch investeren. Daarnaast zijn onze andere twee grote investeerders Gimv en Mentha Capital die zich bezighouden met het verduurzamen van de samenleving. Daarnaast bezorgen de bezorgers op elektrische fietsen en elektrische scooters voor minder CO2 uitstoot. 

Wat is de milieu-impact van de beoogde technologie?
We werken uitstootvriendelijk. Via HED wordt er alleen gebruik gemaakt van elektrische vervoersmiddelen. Voor de vrachtaanlevering bij de supermarkten maken wij gebruik van CO2 compensatie middelen. Wij berekenen de uitstoot die hier wordt uitgestoken en stoppen vervolgens geld in CO2 compensatieproject. Zoals de bebossing in Nicuragua. Wij zorgen ervoor dat onze online middelen op servers draaien bij CO2 vriendelijke serverparken en netbeheerders. 

Wat is de productieketen en is deze eerlijk?
Vanwege de samenwerking met de supermarkt maken wij gebruik van hun productieketen waardoor zij onze leveranciers zijn. Daarnaast vallen wij onder het supermarkt CAO waardoor onze flitsbezorgers en orderpickers eerlijk betaald worden.

Hoe kan de samenleving het initiatief monitoren?
Dit kan gemonitord worden door het lezen van rapportages van de arbeidsinspectie of onderzoeken van organisaties zoals Oxam Novib die opstaan voor gelijke rechten en gelijke kansen.

Is er duidelijkheid over het instrumentarium en de verantwoordelijkheden van de betreffende toezichthouder?
Onze producten komen uit de magazijnen van de lokale supermarkten. Het voorraad wordt beheerd door de retailers die er werken. De retailer bekijkt wat de actuele vraag is en wat de vraag wordt in de komende dagen of zelfs uren.  

Fig 1: Balans

Fig 2: fixed and variable costs

Storyboard
Conceptvideo
Future Scenario's
Preposterous
Het is 2040 en Flitsbezorging bestaat nog steeds volop. HED is 1 van de grootste bedrijven in Europa geworden en loopt dan ook flink ver voor op de toekomst. 10 minuten bezorgingen worden met drones afgeleverd en de 30 minuten bezorgingen worden door bezorgers op Hoovers geleverd. Er zijn binnen de steden speciale Hooverpaden aangelegd waarop de Hoovers automatisch hun pad kunnen volgen. Het verkeer loopt dan ook altijd soepel en er kunnen door de geperfectioneerde en altijd lerende AI’s geen ongelukken gebeuren. De klanten hebben geen app meer nodig. Dat is zó 2022. Via een speciale hoofdband die verbonden staat met het internet kunnen zij vanuit hun gedachten een bestelling doen. Deze wordt doorgevoerd naar de wijkhubs waar robots automatisch en geoptimaliseerd de boodschappen bijeen halen. Magazijn medewerkers verzamelen de complete tasjes en zetten deze klaar in de docks. Bij de docks zijn er 2 paden. 1 pad is voor de drones. Hier zorgen de medewerkers ervoor dat het tasje wordt gelinkt aan de juiste drone waarna deze na een check kan gaan vliegen. In het andere pad wordt de bestelling in een bak geplaatst voor de desbetreffende bezorger. Hij/zij/het kan deze in de hoover laden om vervolgens op pad te gaan. 
Possible
HED is in 2040 erg populair geworden en steeds meer mensen kiezen voor ons bedrijf omdat zij achter onze missie staan. De missie luidt: iedereen verdient het om eerlijk behandeld te worden. Ons bezorg bedrijf onderscheidt zich van andere flitsbezorg bedrijven omdat deze eerlijke behandeling centraal zet: wij geven onze werknemers een goed leven door stress te verminderen en een goede werkomgeving aan te bieden. De levertijd is verlengd naar 30 minuten zodat de bezorgers minder druk ervaren en de veiligheid in het verkeer niet in het geding komt. Om klanten tegemoet te komen is het wel mogelijk om te bezorgen binnen 10 minuten, maar hier betaalt de klant een extra vergoeding voor en deze bestelling wordt gedaan op een elektrische scooter. Bovendien zijn wij samen gaan werken met Albert Heijn zodat er geen aparte voorraadmagazijnen nodig zijn in woonwijken en winkelstraten. Naast het bieden van goede werkomstandigheden willen wij het leven van onze werknemers ook buiten het werk om eerlijker maken. In eerste instantie hebben wij dit geprobeerd door onze buitenlandse werknemers een taal- of inburgeringscursus aan te bieden met het idee dat ze zich op deze wijze nog meer thuis gaan voelen in Nederland. Onze werknemers waren hier echter niet in geïnteresseerd en reageerden niet op het aanbod. Nu zijn wij op zoek naar andere manieren om onze werknemers een net zo eerlijk leven te bieden als de rest van de bevolking. Wij hebben kansen gevonden in het helpen van onze werknemers bij het afsluiten van hypotheken: hier is veel animo voor en hier zullen wij dan ook onze focus op leggen!
Plausible
Het is 2040 en Flitsbezorging bestaat nog steeds volop. HED heeft zich in de afgelopen jaren flink ontwikkeld in het runnen van een bedrijf op een ethische en duurzame manier. De voedingswaren die wij aanbieden worden voornamelijk local to local geproduceerd. Op deze manier geven wij en de Albert Heijn onze eigen boeren/winkeliers de kans om te bestaan. Transport van goederen over grote afstanden is energie-intensief en daarom onbetaalbaar. Ons voorraad is volledig geautomatiseerd door de voorraad door sensoren te laten beheren en de informatie in systemen doorvoeren en notificaties geven als de voorraad bijgevuld moet worden. Daarnaast gaan er hangende mandjes rond die zelf de producten van de bestelling verzamelen. Deze mandjes worden bij elkaar verzameld en vervolgens geven we ze mee aan de bezorgers. De leveringstijd die wij hanteren is standaard 30 minuten, maar als je het extra snel nodig hebt bieden wij voor extra kosten een levering binnen 10 minuten. Wij leveren de producten met elektrische fietsen of elektrische scooters. Mensen doen steeds meer grote boodschappen bij ons waardoor wij veel meer zware en snelle fietsen inzetten. De rijbanen zijn veilig ingericht met veel elektrische auto’s. Deze elektrische auto’s zijn zo ingericht dat ze de bestuurder tegenhouden om niet meer dan de maximale snelheid te rijden en niet te laten bumperkleven. Nederland is een land met een met een immigratiestroom van 16.000 personen in een jaar. Wij geven de immigranten die bij ons werken de kans om te immigreren in Nederland door het bieden van een taalcursus. Daarnaast hebben we een bot ontwikkeld voor de werknemers, waarmee ze terecht kunnen als ze juridische vragen hebben of andere vragen. Onze bot spreekt maar liefst in 7.000 verschillende talen spreken. Zo garanderen wij dat ieder werknemer in ons bedrijf gehoord wordt. 
Projected
Het is 2040. Flitsbezorging bestaat nog steeds en er is weinig veranderd. HED heeft de markt van flitsbezorging ook betreden, met ethischere waarden dan andere flitsbezorg bedrijven. HED groeit dan ook minder snel maar is trots op het feit dat ze weet te overleven. Door de levertijd langer te maken, namelijk 30 minuten, neemt de druk af voor de werknemers zodat ze minder stress ervaren en zodat de veiligheid in het verkeer geborgen blijft. HED heeft onderzoek gedaan en heeft gezien dat niet alle klanten van flitsbezorg bedrijven de boodschappen binnen 10 minuten willen hebben, maar HED weet ook dat er klanten zijn die bijvoorbeeld al aan het koken zijn en dan beseffen dat ze een essentieel product zijn vergeten. Om ook deze klanten een optie te bieden kunnen klanten aangeven dat ze de boodschappen binnen 10 minuten willen ontvangen. Hier betalen ze dan een hoger bedrag voor en de boodschappen worden geleverd met een elektrische scooter. De klanten van HED staan achter de missie van het bedrijf: iedereen verdient het om eerlijk behandeld te worden. Om dit te kunnen realiseren is HED duurder dan de andere flitsbezorg bedrijven, maar iedereen die gebruik maakt van haar diensten weet ook dat zij bijdraagt aan een beter leven voor de werknemers. HED werkt samen met Albert Heijn en heeft zich al gevestigd in de grotere filialen binnen Amsterdam. Er liggen plannen om de samenwerking uit te breiden naar andere grote steden zoals Den Haag en Rotterdam. 
Probable
Het is 2040 en HED blijft groeien. Wij staan nog steeds voor gelijken behandeling en we hebben veel medewerkers die er erg blij mee zijn. Ze vinden het fijn dat er eindelijk naar ze geluisterd wordt en dat ze een toekomst hebben. Wij waren al groot in Amsterdam, maar nu ook in Den Haag en Rotterdam. De Albert Heijn heeft geen eigen bezorgdienst meer, maar dat zijn wij nu. De levertijd is nog steeds 30 minuten en als mensen het echt willen kunnen ze ook voor 10 minuten kiezen, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Onze scooters en fietsen zijn volledig elektrisch, het is ook goedkoper geworden door de jaren heen, want bijna alle auto’s en scooters in Nederland zijn nu ook volledig elektrisch. We krijgen ook nog steeds veel positieve reacties van klanten. We zijn wel wat duurder dan de andere 2 grote bezorgbedrijven (er zijn er nog maar 2 overgebleven), maar omdat wij echt staan voor onze medewerkers, vinden de meeste mensen het juist goed en beter om bij ons te bestellen. 
Preferable
Het is 2040 en het leven in elk land is drastisch verbeterd: veel banen zijn geautomatiseerd geworden waaronder het bijhouden van de voorraad en het betalen bij kassières die volledig zijn vervangen door zelfbediening in de supermarkt. Daarnaast zijn er geen gedwongen redenen meer waarom mensen van andere landen zouden willen emigreren, omdat er in hun eigen land geen oorlog meer is en ze goed behandeld en betaald worden vergeleken vroeger. Bij HED is er daardoor een balans gekomen tussen Nederlanders en arbeidsmigranten, die krijgen nog steeds voordelen zoals de kortingen op de inburgeringscursus etc. Hierdoor is er nu ook ruimte om werknemers die al in Nederland wonen, andere middelen aan te bieden zoals korting op rijlessen, cursussen en hulp bij het afsluiten van een hypotheek.
A Preposturous Storyboard
Back to Top